Scheuten en Arise helpen elkaar een handje

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Scheuten Solar en het Canadese Arise hebben een ingewikkelde deal gesloten waarbij Arise faciliteiten overneemt van Scheuten en het Nederlandse bedrijf op zijn beurt zonnecellen uit deze fabriek afneemt. Het gaat om de Scheuten-locatie in het Duitse Gelsenkirchen. Arise huurt deze faciliteit inclusief het voltallige personeel van Scheuten om een technologiecenter op te richten en een pilotproductielijn voor zijn eigen efficiënte zonnecellen. De machines koopt Arise over. Het Canadese bedrijf heeft de optie om de faciliteit in 2012 geheel over te nemen, of door te gaan met huren. De faciliteit in Gelsenkirchen meet meer dan vierduizend vierkante meter en werd in 2000 door Shell neergezet.

Scheuten zegt toe – zij het niet bindend – om deze zonnecellen af te nemen van Arise om te verwerken in zijn eigen zonnepanelen. Arise belooft daarvoor weer om modules van Scheuten af te nemen.

Vorige week werd ook bekend dat Scheuten Solar de bouw van een nieuwe faciliteit met één tot anderhalf jaar uitstelt vanwege het ongunstige economische klimaat. De bouw begint nu op zijn vroegst in 2011. Deze fabriek moet in Venlo komen en is bedoeld om een experimentele dunnefilmtechnologie naar de markt te brengen. Deze techniek gebruikt microscopische glasbolletjes gecoat met een dunne film van fotovoltaïsch materiaal. Die bolletjes kunnen vervolgens op verschillende substraten worden aangebracht.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.