Scharnhausen voor Festo zowel fabriek als Industrie 4.0-lab

René Raaijmakers
Leestijd: 8 minuten

Festo neemt in Scharnhausen een geavanceerde fabriek in gebruik die een pioniersrol moet vervullen in de vierde industriële revolutie. De metaalbewerking is inmiddels verregaand geautomatiseerd, de logistiek tot in detail uitgedokterd. De basis ligt er om de productie de komende jaren stap voor stap nog slimmer te maken.

Dat de vierde industriële revolutie op het World Economic Forum vorige week in Davos het grote thema vormde, laat zien dat nieuwe technologieën als robotisering en digitalisering wereldwijd op het hoogste niveau serieus worden genomen. Bij onze oosterburen is Industrie 4.0 al jaren chefsache. Bovendien hebben de Duitsers als geen ander de gave om rond een dergelijk thema de neuzen gelijk te richten, de krachten te bundelen, een boodschap uit te dragen en de gekozen richting vervolgens jarenlang te volgen. Zij hebben iets in de vingers wat misschien wel het moeilijkste is in bedrijfsleven en industrie: ze zijn zeer sterk in execution.

De uitnodiging van Festo om afgelopen december een kijkje te nemen in zijn nieuwe fabriek in Scharnhausen was dan ook een uitgelezen kans voor Mechatronica&Machinebouw om van nabij te zien hoe het bij een van de topspelers in Industrie 4.0 in de praktijk gaat. Hoe richt een Duitse speler, die pretendeert voorop te lopen in innovatie en technologie, zijn nieuwste fabriek in?

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.