Schaeffler levert rollagers voor drie stuwen Rijn en Lek

Alexander Pil
11 februari 2019

De stuwcomplexen bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn meer dan vijftig jaar in gebruik. Groot onderhoud is noodzakelijk. Voor de betreffende lagerpunten kreeg Schaeffler de opdracht om de lagers te leveren en te monteren. De eis van Rijkswaterstaat is dat de stuwen weer minimaal een levensduur van vijftig jaar bereiken. Dit geldt dus ook voor de pendelrollagers die in de hoofddraaipunten van de halfronde vizierschuiven worden ingezet. Om vroegtijdige lageruitval door montagefouten te voorkomen, werd ervoor gekozen om de ondersteuning van de montagespecialisten van Schaeffler in te roepen bij de montage en het afstellen van de lagers.

De stuwcomplexen bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn belangrijk voor de waterhuishouding in heel Nederland. De stuw bij Driel regelt de verdeling van de waterafvoer tussen de IJssel richting IJsselmeer en de Nederrijn en de Lek richting zee. Deze stuw wordt ook wel ‘de kraan van Nederland’ genoemd.

De stuwen zijn elk 23,20 meter hoog. Onderdeel van de stuw zijn de twee halfronde stalen vizierschuiven. Bij hoogwater staat de stuw open zodat het water vrij naar zee kan stromen. De scheepvaart heeft dan een vrije doorvaart. Bij laagwater worden de vizierschuiven neergelaten om de rivier af te sluiten. Het water wordt dan opgestuwd waardoor er meer water door de IJssel richting het IJsselmeer stroomt en de zoetwatervoorraad op peil blijft. Een vizierschuif weegt 270 ton. Vier elektromotoren drijven de kabeltrommels aan voor het heffen van de vizierschijf binnen 2 à 2,5 uur. Als de stuw gesloten is, maakt de sluis naast de stuw de passage van schepen mogelijk. Naast de vizierschuiven werden ook de kabels en het machinewerk vervangen.

De pendelrollagers, met een boring van 560 mm, voor de hoofddraaipunten van de vizierschuiven werden door Schaeffler geleverd en gemonteerd bij de Franse firma Solidd Steel Structures. De montageprocedure werd vooraf in nauw overleg tussen Solidd en Schaeffler vastgelegd. De schuiven werden vervolgens in drie delen ter plekke bij de stuw gemonteerd. De kabeltrommel en de aandrijving van de vizierschijf werden voorzien van vier nieuwe pendelrollagers.

De (de-)montages werden begeleid door de monteurs van Schaeffler. In totaal levert Schaeffler meer dan zeshonderd onderdelen voor deze renovatie. Het werd gecoördineerd door lokale Schaeffler-specialisten in samenwerking met montage-experts vanuit het hoofdkantoor in Schweinfurt en de specialisten van Solidd.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!