Schaeffler levert lagers voor schuifdak Wimbledon

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Meer dan driehonderd tonlagers van Schaeffler spelen dit jaar voor het eerst een rol op Wimbledon. Ze ondersteunen het nieuwe schuifdak over het Centre Court. Het dak is zo ontworpen, dat het zich binnen de tien minuten opent of sluit.

Het dak is een trekharmonica van in totaal 5200 vierkante meter speciaal ontwikkeld waterdicht sterk en flexibel structuurweefsel. Het is in elkaar te vouwen tot een zeer compact pakket. Het schuifdak bestaat uit twee secties met in totaal negen banen structuurweefsel: vier banen in de ene sectie en vijf in de andere. Elk van de negen banen weefsel is aan beide kanten bevestigd aan boogvormige stalen spanten. In totaal zijn er tien spanten met een spanwijdte van 77 meter. De einden van elke spant worden ondersteund door een set wielen die aan beide zijden bewegen over rails.

Voor een precieze beweging van het dak was een combinatie van nauwkeurige elektrische aandrijvingen, servomotoren en armen noodzakelijk. Het systeem brengt de spanten apart van elkaar in beweging en ontvouwt het weefsel.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.