Schaeffler levert lagers voor ‘s werelds grootste reuzenrad

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Great Beijing Wheel gaat zijn rondjes draaien met hoofdlagers van Schaeffler-onderdeel FAG. Na anderhalf jaar voorbereiding en productie zijn de lagers nu op weg naar het reuzenrad in China. De Duitsers leverden ook al de lagering voor het Millennium Wheel in Londen.

De lagers voor ‘s werelds grootste reuzenrad in Beijing zijn eigenlijk twee ’normale‘ pendelrollagers met abnormale afmetingen. De buitendiameter is 3,2 m, de binnendiameter 2,6 m en de ringbreedte 63 cm. Elk lager bevat 118 rollen die 20 kg per stuk wegen. Alles bij elkaar zit er meer dan 11 ton staal in. Het nieuwe reuzenrad heeft een diameter van 208 meter en draait zijn rondjes in twintig minuten.

Een lager met dergelijke dimensies en geschikt voor zulke hoge belastingen was nog nooit gebouwd. FAG had al wel ervaring opgedaan met de lagers van het Millennium Wheel, maar met een buitendiameter van 2,6 meter zijn die een tandje kleiner. ’Het eerste dat we moesten doen, was bekijken of onze productiemachines wel in staat waren om lagers van dergelijke dimensies te maken‘, zegt Rainer Schröder, designingenieur binnen Schaefflers productdivisie Pendelrollagers. ’Zouden de gereedschappen wel geschikt zijn voor dergelijke afmetingen? Is de hardingsoven groot genoeg? Kan de kraan in de productiehal dit gewicht aan? En hoe kun je zo‘n lager het beste naar China transporteren?‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.