Schaeffler en SKF beboet voor prijsafspraken

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie heeft vijf lagerfabrikanten een boete opgelegd van in totaal 953 miljoen euro voor kartelvorming. Het Duitse Schaeffler, het Zweedse SKF en drie Japanse bedrijven (NFC, NSK en NTN) hebben zich schuldig gemaakt aan prijsafspraken op het gebied van lagers voor de automotive-industrie. Het Japanse Jtekt, dat ook profiteerde van het kartel, meldde de zaak bij de Europese mededingingsautoriteit en ontloopt daarmee vervolging. Schaeffler moet de hoogste boete betalen: 370 miljoen euro. SKF volgt met 315 miljoen euro.

‘De beslissing is een mijlpaal in onze inspanningen om kartels in de markt voor auto-onderdelen op te sporen’, aldus eurocommissaris Joaquín Almunia. Eerder legde de EC al sancties op aan producenten van bekabelingen en autostoelfoam. De Europese concurrentiewaakhonden onderzoeken momenteel ook mogelijke kartels rondom airbags en verlichting, aldus Bloomberg.

Op zijn website trekt SKF netjes het boetekleed aan. ‘Het is een trieste dag voor ons en ik betreur ten zeerste dat dit is gebeurd’, aldus SKF-topman Tom Johnstone. ‘Wat is gebeurd, is onacceptabel en mag nooit weer gebeuren.’ Schaeffler heeft geen officieel statement naar buiten gebracht. Toevalligerwijs kondigde het op dezelfde dag wel aan dat het nieuwe managers aanstelt voor zijn automotive-afdelingen Motoren, Transmissies en Chassis.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.