Saxion benoemt Rini Zwikker tot lector mechatronica

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Per 1 november is Rini Zwikker lector mechatronica op de Saxion Hogeschool. Het lectoraat wordt medegefinancierd door Demcon. Zwikker werkt voor beide organisaties. ’Door het doen van toegepast onderzoek met studenten, gericht op alle bedrijven in de brede regio worden die studenten beter voorbereid op de beroepspraktijk, leren zij de bedrijven kennen en helpen we tegelijkertijd de bedrijven om nog betere producten te ontwikkelen‘, aldus Zwikker. ’Het mes snijdt dus aan twee kanten.‘

Het nieuwe Saxion-lectoraat legt de nadruk op de verbinding tussen het toegepast onderzoek van het lectoraat en de opleiding mechatronica. Ook is de nieuwe lector verantwoordelijk voor kennisuitwisseling tussen Saxion en het bedrijfsleven. Dit gebeurt in onderzoeksprojecten waarbij de vraag en behoefte in de regio Oost-Nederland leidend is. Zwikker: ’In de keten van theorie naar innovatief product voor het regionale bedrijfsleven zit nu nog een gat. Dat wil ik met het nieuwe lectoraat overbruggen.‘ Zwikker zal op bij Saxion het college Fijnmechanische constructieprincipes verzorgen.

Representatief voor het lectoraat is het onderzoeksproject Medical Robotics waarmee Saxion onlangs is gestart. Dit project richt zich op de toepassing van mechatronische principes in de zorg. Zowel bij robotica in de chirurgie als in de revalidatie vormt kennis over mechatronica de basis om te komen tot nieuwe innovaties. Het mkb blijkt echter moeite te hebben om de vaak wetenschappelijke kennis te vertalen naar geschikte uitgangspunten voor praktijkgerichte innovaties. Samen met Demcon en Roessingh Research & Development wil Saxion helpen deze vertaalslag te maken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.