Samsung en TSMC trekken portemonnee

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Samsung is van plan zijn investeringen in halfgeleidermachines op te trekken, zo valt op te maken uit een conference-call die het bedrijf organiseerde ter gelegenheid van de presentatie van zijn vierdekwartaalcijfers. De Koreanen hadden al aangekondigd technologieaankopen te doen om geavanceerdere geheugenchips te kunnen produceren, maar nu overwegen ze ook capaciteitsuitbreidingen. Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor leverancier ASML, dat bij monde van CEO Eric Meurice onlangs zei vooral technologieaankopen te verwachten van zijn klanten.

Er zijn ook twijfels over Samsungs agressieve strategie. De DRam-industrie heeft zich nog maar net hersteld van een langdurige dip, ingegeven door overcapaciteit. Pas in de tweede helft van vorig jaar herstelden de prijzen zich toen productie en markt beter in evenwicht kwamen. Anderhalf daarvoor, sinds begin 2008, leed de industrie chronisch verlies, wat Qimonda de kop kostte en Taiwanese DRam-makers in de problemen bracht. De recente uitspraken van Samsung zouden erop kunnen wijzen dat het kapitaalkrachtige bedrijf nog meer concurrenten wil zien verdwijnen.

Ondertussen wil ook TSMC zijn investeringsniveau verder optrekken – de foundry deed dat vorig jaar al enkele keren. De teller staat nu op 4,8 miljard dollar voor 2010, een dikke 80 procent meer dan in 2009.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.