Samsung en TSMC schroeven uitgaven omhoog

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Zowel Samsung als TSMC verwachten hun capex naar recordniveaus te verhogen in het laatste kwartaal van het jaar, zegt IC Insights. Samsung bouwt zijn geheugencapaciteit uit om de vraag op middellange tot lange termijn aan te kunnen en is van plan de uitgaven in het vierde kwartaal met 81 procent te verhogen tot 7,9 miljard dollar in vergelijking met het derde kwartaal. Voor heel 2019 is de capex van het Koreaanse bedrijf nog altijd met 8 procent gedaald ten opzichte van 2018, vooral vanwege het voorzichtige begin van het jaar.

Net als Samsung begon TSMC het jaar met een relatief lage capex, oplopend tot een gematigde niveau in het tweede en derde kwartaal. Nu de foundry de vraag naar zijn 7 nm-processen ziet toenemen, en 5 nm-technologie om de hoek ligt, trekt het de portemonnee. De 64 procent stijging naar het vierde kwartaal tot 5,1 miljard dollar verpulvert het vorige record van 3,8 miljard dollar in Q1 2014

ASML’s kwartaalresultaten weerspiegelen grotendeels de bestedingstrend van Samsung en TSMC. De Veldhovense machinebouwer voorspelt een omzet van 3,9 miljard euro in het vierde kwartaal, wat minstens een miljard meer is dan enig kwartaal ervoor.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.