Samotics gebruikt nieuw kapitaal om industriële energieverspilling aan te pakken

Alexander Pil
13 december 2021

Samotics heeft een Series A-financieringsronde van EUR 14,5 miljoen afgerond. De ronde werd geleid door 83North, een durfkapitalist met een staat van dienst in onder meer iot en artificial intelligence.

Samotics’ software analyseert stroom- en spanningssignalen om energieverspilling tegen te gaan. Foto: Samotics

Het software-as-a-service-platform (saas) van Samotics gebruikt kunstmatige intelligentie om de stroom- en spanningssignalen van elektrisch aangedreven motorsystemen te analyseren. Hiermee kunnen gebruikers uitval van activa voorkomen, prestaties optimaliseren en de energie-efficiëntie verbeteren. Dit biedt voordelen in ruwe industriële omgevingen zoals bij pompen onder water en in warmbandwalserijen, en wordt al op grote schaal toegepast in de afvalwater- en water-, staal- en chemiesectoren. Met een snelgroeiende basis van klanten en duizenden gecontroleerde activa, schaalt Samotics een oplossing op die het potentieel heeft om het wereldwijde elektriciteitsverbruik met ten minste 10 procent te verminderen, claimt het Leidse bedrijf.

Gesteund door de groeiende markten voor energie- en conditiebewaking die jaarlijks met meer dan 25 procent groeien, is Samotics van plan deze laatste financieringsronde als hefboom te gebruiken om zijn groei een boost te geven. De investering zal de uitbreiding van zijn klantenbestand in bestaande en nieuwe markten versterken, de ontwikkeling van zijn technologieplatform voor zowel energie- als conditiebewaking stimuleren en het Samotics-team laten groeien.

Samotics heeft de afgelopen twaalf maanden een aanzienlijke groei doorgemaakt, waarbij de omzet met 150 procent is gestegen en dertig nieuwe klanten in Europa en de VS zijn toegevoegd, waaronder Thames Water en NLMK Steel. Het bedrijf ondertekende ook verschillende strategische partnerschappen, onder andere met Schneider Electric.