Samenwerking VDL en UT rond hightech productie

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

VDL Groep en de Universiteit Twente gaan intensiever samenwerken om hightech-ontwikkeling en -productie verder te brengen. De twee partijen hebben een contract gesloten om, ondersteund door Holland High Tech, te investeren in gezamenlijk onderzoek. Met het contract zijn miljoenen euro’s gemoeid. De eerste studieonderwerpen gaan over de ontwikkeling en productie van elektrische motoren op basis van supergeleiding en het meten en verbeteren van de reinheid van ultraschone onderdelen.

Deze samenwerking maakt onderdeel uit van een overkoepelende gezamenlijke ambitie om academische kennis en industriële praktijk dichter bij elkaar te brengen. Zo gaan de partijen ook intensiever samenwerken op het gebied van talent, onder meer door de uitwisseling van medewerkers en het aanbieden van uitdagende opdrachten voor studenten. In juli 2019 is mede daarvoor Jaap Brand van VDL ETG Almelo aangesteld als eerste officiële fellow bij de leerstoel Precision Engineering van de UT. Een van zijn taken is het versterken van de samenwerking tussen VDL en de UT. Het nieuwe contract is hier een voorbeeld van.

De haalbaarheid en snelheid van nieuwe hightech-ontwikkelingen worden steeds meer bepaald door de vroegtijdige samenwerking van ontwikkeling en fabricage, stellen de partners. ‘Dat is zeker het geval voor supergeleiding, waarvan het komende decennium een doorbraak wordt verwacht in de industriële toepassing. Deze technologie, die vooral wordt gebruikt in deeltjesversnellers en in mri-systemen, kan worden gebruikt voor extreem sterke aandrijvingen, besturing van spiegels in de ruimtevaart en zelfs het mogelijk maken van kernfusie’, schrijven ze in een persbericht.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.