Samen krijgen we een sterke bv Nederland

Egbert Stremmelaar is voorzitter van de Feda en BU-director bij Eriks Aandrijftechniek.

Leestijd: 3 minuten

Het is nu officieel. China is de tweede economie ter wereld. Met een economische groei van dubbele cijfers – tijdelijk afgeremd tot 8 procent – is de aanval op de nummer 1-positie ingezet. Ingrediënten van de succesformule zijn langetermijnvisie, focus, samenwerken en investeren. Nederland glijdt ondertussen steeds verder af. Mijns inziens vooral door het niet maken van de juiste keuzes op lange termijn en door een fragmentatie in het ecosysteem.

Het gaat goed in halfgeleiders. ASML heeft weer forse orders geboekt en de omzetten stijgen substantieel. De wereldleider in chipproductiemachines is een bedrijf om als bv Nederland trots op te zijn. Een echt vlaggenschip. Maar ook ASML kan het niet alleen. Er is nog een behoorlijk aantal andere machinebouwers nodig om een chipproductielijn neer te zetten. Daarbij zijn er veel bedrijven bezig met het produceren van subassembly‘s en deelengineering, inclusief heel veel toeleveranciers. Met andere woorden: als ASML een machine verkoopt, is dat voor veel bedrijven een succes.

Dat succes kan nog veel groter zijn als de innovatieketen de mogelijkheden van alle deelnemers in het ecosysteem meer benut. Want naast fundamentele research zijn ook detailengineering, optimalisaties en verbeteringen noodzakelijk. Dat fundamentele R&D het domein is van de grote bedrijven, eventueel voorzien van een gerichte innovatiesubsidie, is mogelijk logisch, en misschien zelfs ook wel wenselijk, maar daarna moeten wel de first tier– en second tier-bedrijven worden betrokken bij de ontwikkeling. Dat is immers ook specialistenwerk. Geen enkel bedrijf is zo goed op de hoogte van wat mogelijk is als een specialist (vaak een mkb‘er).

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen