Salland en co. scoren miljoen voor betere Mems-testsystemen

Paul van Gerven
12 oktober 2020

Het Meteoriet-consortium onder leiding van Salland Engineering heeft bijna 1 miljoen euro ontvangen van het Europese investeringsfonds OP-Oost om een ​​alles-in-één Mems-testinstrument te ontwikkelen. ‘We zullen in staat zijn om geautomatiseerde Mems-tests uit te voeren op industriële schaal, waardoor we onszelf wereldwijd kunnen positioneren als Mems Test Valley’, zegt Paul van Ulsen, ceo en eigenaar van Salland. Naar verluidt zijn er al vragen over het project vanuit het buitenland.

Het verkleinen van een Mems-testopstelling tot een enkel industrieel testinstrument. Foto: Oost NL

Het testen van Mems-chips is complexer dan dat van gewone chips, en vereist gespecialiseerde apparatuur en procedures. Als gevolg hiervan worden Mems-chips vaak zonder tests geassembleerd en verpakt, waarbij voor lief wordt genomen dat een percentage van de uiteindelijke modules niet functioneel zal zijn. Dit verhoogt de totale kosten van Mems-technologie en ontmoedigt daarom de acceptatie ervan.

Door het ontwikkelen van een integrale aanpak van Mems-tests hoopt Salland samen met Bronkhorst High-Tech, Maser Engineering, Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente de Mems-markt een boost te geven, wat uiteraard ten goede komt aan het testecosysteem in (Oost-)Nederland. Bovendien zullen de resultaten van het Mems-project zich waarschijnlijk uitstrekken tot andere technologieën met een testuitdaging, zoals geïntegreerde fotonica.

Het Meteoriet-project heeft een totaal budget van 2,25 miljoen euro, waarvan ongeveer 932 duizend euro wordt gesubsidieerd door de Europese Unie via OP-Oost – het EU-fonds voor regionale ontwikkeling in de provincies Gelderland en Overijssel.