Saldtech vindt financiering voor ontwikkeling oled-apparatuur

Paul van Gerven
23 mei 2019

TNO-spin-off Saldtech heeft een tweede investeringsronde voltooid om depositieapparatuur te ontwikkelen en te bouwen voor de productie van flexibele oled-schermen. De niet nader gespecificeerde injectie komt van Innovation Industries, een investeringsfonds met nauwe banden met TNO en tu’s, ende Brabantse ontwikkelingsmaatschappij Bom.

‘Sald’ in Saldtech verwijst naar ‘spatial atomaire laagdepositie’, een ald-variant waarbij het substraat continu langs reactieve gaszones wordt geleid, waardoor geleidelijk een dunne film wordt opgebouwd. In een standaard ald-proces is het substraat stationair en wordt het blootgesteld aan de gassen, waarbij elke belichtingsstap wordt gescheiden door een tijdrovende spoeling van de reactor. Dit is de reden waarom spatial ald – in tegenstelling tot ’tijdsafhankelijke’ ald – compatibel is met hoge-doorvoertechnieken zoals roll-to-roll.

Foto: Saldtech

TNO ontwikkelde het spatial-ald-concept oorspronkelijk voor de massaproductie van zonnecellen, wat resulteerde in de spin-off Solaytec. Onafhankelijk bracht ASM International via zijn spin-off Levitech ook een spatial-ald-concept op de markt. Nu heeft TNO het proces aangepast voor een andere toepassing: flexibele oled-schermen.

‘Saldtech heeft de potentie om de leidende leverancier te worden op de markt voor displays’, aldus Jurgen Van Eck, senior investeringsmanager bij Bom Brabant Ventures. ‘Als zodanig zal het bedrijf een belangrijke rol spelen richting lokale leveranciers.’