‘s Werelds eerste fotonica-assemblagemachine staat in Twente

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Trage en dus dure assemblage staat de opmars van fotonica in de weg. Maar het startschot voor automatisering heeft geklonken: de Twentse Fraunhofer-dependance en fotonicafoundry Phix ontwikkelden gezamenlijk ’s werelds eerste machine om glasvezels aan lichtchips te lijmen.

Het is een priegelklus om de ragfijne glasvezels aan lichtchips te bevestigen. Niet alleen moeten ze tot op de micrometer nauwkeurig worden geplaatst, maar ook in de juiste oriëntatie worden gebracht voordat ze worden gefixeerd met speciale lijm. Zelfs een ervaren kracht kan er zo een uur mee bezig zijn. En aangezien op sommige chips meer dan tien fibers moeten worden aangesloten, kost deze stap in de fabricage van fotonicamodules al gauw enkele uren.

Nu is er een machine die er minutenwerk van maakt. Het Twentse Fraunhofer Project Center ontwikkelde samen met fotonicafoundry Phix Photonic Assembly een proces om de glasvezel op te pakken, in de juiste positie te draaien, te plaatsen en te verlijmen. Fraunhofer-spinoff Aixemtec uit Aken bouwde de machine die erop is gebaseerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.