Rutte opent Fieldlab op Hannover Messe

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Op de Hannover Messe hebben premier Rutte en Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter FME en Smart Industry, maandag het Fieldlab the Smart Connected Supplier Network geopend. Het Fieldlab legt de focus op samenwerken en informatie delen in de hightechtoeleverketen over bedrijfsgrenzen heen. Naar schatting kan een veilige efficiënte uitwisseling van data tussen industriële partners tot wel 20 procent schelen in kosten en fouten.

Het Fieldlab is een initiatief van de topsector HTSM, Brainport Industries, TNO, de maakbedrijven NTS-Group, KMWE en Euro-Techniek en de ict-leveranciers Isah en MKG. In het slim verbonden toeleveranciersnetwerk van het Fieldlab moet het veel gemakkelijker worden om veilig, betrouwbaar en snel data als product- of ontwerpdata en offerte- en ordergegevens te kunnen delen zonder dat dat wordt belemmerd door de verschillende gebruikte systemen (interoperabiliteit). Het toeleveranciersnetwerk waar het Fieldlab zich op richt, bestaat uit circa driehonderd bedrijven achter grote hightechspelers zoals ASML, Thales en Philips Healthcare.

De maakbedrijven en hun ict-leveranciers zijn onder begeleiding van TNO gestart met het ‘digitaliseren van de keten’. In zogeheten pressure cookers zijn al afspraken gemaakt over de wijze waarop orders digitaal kunnen worden uitgewisseld tussen klanten en leveranciers. Een gezamenlijke tabel vertaalt als het ware de informatie van de ene toepassing naar de andere zonder dat bedrijven hun werkwijze hoeven aan te passen. Maakbedrijven kunnen met deze afspraken veel tijd en geld besparen doordat systemen beter op elkaar aansluiten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.