Ruim 250 mkb’ers profiteerden van grensoverschrijdende subsidie

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Interreg IV A-project ‘Mechatronica voor mkb’ nadert zijn afronding. Dezer dagen worden de laatste subsidietoezeggingen verstuurd aan middelgrote en kleine bedrijven in het Nederlands-Duitse grensgebied. Meer dan 250 ondernemingen hebben in het kader van dit project in de afgelopen vijf jaar een financiële bijdrage ontvangen. De Euregio als leadpartner en zijn Duitse en Nederlandse projectpartners maakten vorige week tijdens de afsluitende bijeenkomst in Glanerbrug een positieve eindbalans op.

Sinds het project in 2009 van start is gegaan, is subsidie verstrekt voor 180 intensieve adviezen, 91 haalbaarheidsstudies en 106 ontwikkelingsprojecten. Daarbij zijn in totaal 131 Nederlandse en 125 Duitse mkb’ers financieel gesteund om technische innovaties door te voeren, die lagen op het grensvlak van mechanica, elektronica en informatica. Indirect profiteerden van de subsidieverlening nog eens honderden bedrijven en kennisinstellingen in hun rol als opdrachtnemer in dienst van de bedrijven die financiële steun ontvingen. Daardoor is rond 14,7 miljoen euro naar de economie in het grensgebied gegaan. De totale kosten van het project bedragen bijna 18,4 miljoen euro. ‘Deze investering heeft het concurrentievermogen van de bedrijven versterkt en bijgedragen aan het behoud van werkgelegenheid in de regio’, zo vatte projectleidster Angelika van der Kooi het tijdens de bijeenkomst in Glanerbrug samen.

‘Doorslaggevend voor het succes van ‘Mechatronica in mkb’ was dat sterk is ingespeeld op de vraag en de behoefte die bij de bedrijven leeft’, aldus Van der Kooi. Zij prees daarbij in het bijzonder de projectpartners en de geassocieerde partners. ‘De samenwerking met de economische ontwikkelingsmaatschappijen, Kamer van Koophandel, universiteiten, hogescholen en technologiecentra was uitstekend. De projectresultaten laten dit ook duidelijk zien.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.