RUG ontwikkelt sensoren geïnspireerd door de natuur

Jessica Vermeer
25 maart 2020

Onderzoeker Ajay Kottapalli van de Rijksuniversiteit Groningen creëert stromingssensoren geïnspireerd door de natuur. Deze sensoren kunnen worden gebruikt om efficiënte routes te bepalen voor voertuigen in de lucht of in het water. De sensoren zijn gevoelig voor lage stromingssnelheden en daardoor ook geschikt voor gebruik in medische toepassingen.

Overzicht van nieuwe sensoren ontwikkeld in het lab van Kottapalli. Foto: RUG

De kleine, zeer gevoelige sensoren zijn gemaakt van zachte polymeren en werken op micro- of nano-elektromechanische systemen (mems/nems). Kottapalli baseerde zijn ontwerpen onder meer op de snorharen van zeehonden. De elliptische vorm van deze haren minimaliseert trillingen in het water. De Groningse groep produceerde kunstmatige snorharen van ge-3d-print polymeren die werken met behulp van mems.

Een ander voorbeeld is de imitatie van haartjes die voorkomen in de oren van zoogdieren. Deze dienen als inspiratie voor een kunstmatig binnenoor van polymeren dat kan worden gebruikt in implanteerbare gehoorapparaten. Ook richt de onderzoeksgroep zich op de ontwikkeling van flexibele, gevoelige en draagbare sensoren voor gebruik in protheses, zachte robots en medische apparatuur.

Het lab van Kottapalli gaat zich in de toekomst onder meer richten op energieopwekkende sensoren en het naar de markt brengen van hun sensortechnologie.