Rotterdamse start-up in de prijzen met schoonmaakrobotbrein

Pieter Edelman
27 mei 2014

Dobots uit Rotterdam heeft tijdens de Robot Launch-competitie de titel van beste Europese start-up in de wacht gesleept met zijn ‘automatische piloot’ voor professionele schoonmaakapparaten. Wanneer stofzuigers en dweilmachines hiermee worden uitgerust, kunnen ze geheel zelfstandig in bijvoorbeeld supermarkten de vloer schoonmaken. Dat moet een grote besparing op schoonmaakkosten opleveren.

De competitie werd georganiseerd door Robot Launchpad, een Amerikaanse organisatie die innovatieve robotica wil stimuleren. Er waren in totaal zestig inzendingen. Met de prijs ‘wint’ Dobots een ontmoeting met het Franse investeringsfonds Robolution Capital. Overigens kwam als algemene winnaar van de competitie een andere Europees start-up uit de bus rollen: Leka, een Franse bedrijfje dat een bolvormige robot met licht, geluid en bewegingen ontwikkelt als speelgoed voor autistische kinderen.

De autopiloot is een van de producten die Dobots ontwikkelt. Het bedrijf heeft nu een prototype en wil nu samen met een fabrikant van professionele schoonmaakapparatuur een proef opzetten. Bij de autopiloot hoort een servicecontract voor software-updates, onderhoud, rapportage, et cetera. Dobots denkt dat het aanzienlijk goedkoper kan zijn dan andere automatische schoonmaaksystemen en dan handmatige arbeid.