Roterende encoder Lika bedoeld voor zware industriële toepassingen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Lika Electronic introduceert een nieuwe lagerloze roterende encoder, in incrementele en absolute uitvoering. De compacte MIK36 en MSK36 zijn geschikt voor installatie op assen met kleine diameter en voor toepassingen in agressieve omgevingen. Positie- en snelheidsmetingen bij hoge rotatiesnelheden tot 40 duizend toeren vormen geen probleem.

Het meetprincipe is gebaseerd op een magneet die pulsen geeft aan een losstaande voelkop. De magneet heeft een 6, 8 of 10 mm binnendiameter voor de installatie op een uitgaande as, elektrische motor, actuator of drive. De twee los van elkaar staande encoderelementen functioneren zonder enige mechanische interactie. Dit voorkomt dat schokken, vibraties, mechanische stress of eddy currents worden overgedragen van de roterende as naar de voelkop. De afwezigheid van slijtgevoelige onderdelen zoals kogellagers leidt tot een langere levensduur, een hogere efficiëntie, betere signaaloverdracht, een vermindering van downtimes en lagere onderhoudskosten, aldus distributeur Tevel Components.

Naast de robuuste en compacte behuizing (36 mm diameter en 31,6 mm diepte) zijn deze pulsgevers ook IP68 beveiligd. Dit maakt de MIK36 en de MSK36 geschikt voor zware industriële toepassingen in ruige omgevingen: mijnen, olie- en gaswinning, en machines voor bewerking van steen, glas, marmer of metaal. De incrementele MIK36 levert een resolutie tot 2048 PPR en genereert digitale signalen via NPN, push-pull en line driver. De maximale telfrequentie is 300 kHz. De absolute MSK36 levert de 13-bit informatie van de absolute positie aan de hand van een SSI-interface in zowel binary als gray code.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen