Rolls-Royce laat turboprop op waterstof draaien

René Raaijmakers
7 december 2022

Rolls-Royce heeft op zijn testfaciliteit in Boscombe Down (VK) een omgebouwde AE 2100-A gasturbine voor propellervliegtuigen laten draaien op waterstof. De proef werd in samenwerking met Easyjet uitgevoerd. De partners willen hiermee laten zien dat ze waterstof zien als een levensvatbaar alternatief voor kerosine.

Waterstof wordt beschouwd als een belangrijke technologie om de luchtvaart vrij van koolstofemissies te maken. De brandstof is uit elektriciteit en water te produceren. Airbus wil tegen 2035 zijn eerste commerciële vliegtuig, een A380, op waterstof laten vliegen. De Europese luchtvaartgigant demonstreerde eind november ook een motor voor een propeller die met elektriciteit uit een brandstofcel werd aangedreven. Analisten van McKinsey verwachten dat waterstofvliegtuigen in 2030 op de markt komen en in 2050 ongeveer een derde van de energiebehoefte in de luchtvaart zouden kunnen dekken.

De omgebouwde AE 2100-A gasturbine voor propellervliegtuigen die Rolls-Royce onlangs testte.

Rolls-Royce en Easyjet zeggen te willen bewijzen dat waterstof veilig en efficiënt energie kan leveren voor civiele vliegtuigmotoren. Als volgende stap wil Rolls-Royce grondtests gaat uitvoeren met een Rolls-Royce Pearl 15 straalmotor op waterstof. Daarna willen ze ‘op langere termijn’ vliegproeven uitvoeren.

Johan Lundgren, ceo van Easyjet, ziet grote mogelijkheden voor waterstofvliegtuigen voor de korte en middellange afstandsvluchten waarop Easyjet zich richt. ‘Dit is een enorme stap voorwaarts in de uitdaging om de uitstoot van koolstof tegen 2050 tot nul te reduceren.’