Rollon introduceert spindelsysteem met dubbele buis

Alexander Pil
20 mei 2014

Tijdens Automatica begin juni in München zal Rollon de DRLE-as introduceren. Deze as is een robuust spindelsysteem met dubbele buis en is, volgens de fabrikant, een prijsgunstige oplossing voor lineaire bewegingen die hoge lasten moeten dragen. Het systeem beschikt over een of twee loopwagens en is speciaal voor de machinebouw en zware industrie ontwikkeld.

De stabiele DRLE-as bestaat uit verschillende varianten die meestal worden toegepast wanneer er een eenvoudig systeem met een lage beweegfrequentie nodig is. Naast een as met een enkele loopwagen levert Rollon ook een variant met twee loopwagens. De schroefdraad van de spindel kan links of rechtsom draaien, waardoor de verschillende loopwagens naar elkaar toe, of juist van elkaar af schuiven. Bij systemen met een gedeelde spindel kunnen de loopwagens onafhankelijk van elkaar bewegen. Naast een handmatige bediening met een handwiel kan de as ook haaks of elektrisch worden aangedreven. Dankzij het flexibele profiel dat uit verschillende onderdelen bestaat, kunnen met kleine aanpassingen modellen worden ontwikkeld voor nieuwe toepassingen.

De assen zijn in vijf bouwgroottes beschikbaar op basis van de diameter van de buizen: 18, 30, 40, 50 en 60 millimeter. Met de grootste DRLE-assen kan een maximale slaglengte van 2740 millimeter worden bereikt. De afmetingen beginnen bij 81 en 29 millimeter breedte en hoogte en eindigen bij 240 en 88 millimeter. De assen worden standaard met verchroomde buizen geleverd, waardoor ze stoot- en krasvast zijn en bestendig tegen corrosie. Het spindelsysteem is hierdoor ook geschikt voor chemische omgevingen. Wanneer de assen onder extreme omstandigheden moeten functioneren, levert Rollon ze ook in rvs.