Rol mkb in technologische industrie groeit
De middelgrote en kleine industrie (mki) is cruciaal voor een krachtige samenwerking in de keten en voor de groei van de technologische industrie in Nederland. Dat betoogt FME. Bij circa 60 procent van de mki-ondernemingen is de omzet in de eerste helft van 2017 gestegen. ‘Dat is goed nieuws voor de sector, want productie en innovatie vinden steeds meer plaats in waardeketens. Hoe sterker en innovatiever de mki-ondernemingen, hoe groter de waarde voor de hele keten’, aldus de branchevereniging.

Kleine, middelgrote en grote ondernemingen werken intensief met elkaar samen aan innovatie. Bijna de helft van alle r&d-uitgaven van grote ondernemingen wordt gedaan in samenwerking met gespecialiseerde mki-ondernemingen, innovatieve startups en kennisinstellingen. Dat blijkt uit cijfers in de R&D Barometer van VNO-NCW.
Met 26.490 ondernemingen vertegenwoordigt de mki ruim drie kwart van het aantal ondernemingen in de technologische industrie. De middelgrote en kleine industrie kenmerkt zich door een sterke groei. Elk jaar komen er meer mki-ondernemingen bij. Sinds begin 2017 gaat het om bijna duizend nieuwe mki-ondernemingen. De gecombineerde omzet van de mki-ondernemingen ligt rond de 52 miljard en bij circa 60 procent van de ondernemingen is de omzet in de eerste helft van 2017 gestegen. De mki biedt werkgelegenheid aan circa 260 duizend medewerkers, dat is circa 63 procent van het totaal aantal banen in de technologische industrie.
‘Door de razendsnelle ontwikkelingen kan geen enkel bedrijf het meer alleen af’, sluit FME zijn perscommuniqué af. ‘Samenwerking in de keten en kennisuitwisseling tussen grote ondernemingen en de middelgrote en kleine industrie is de sleutel voor succes.’