Robovalley en SAS werken samen aan ‘symbiotisch robots’

Alexander Pil
14 september 2020

Bij Robovalley, op de TU Delft-campus, gaan onderzoekers en bedrijven zich inzetten voor de verbetering van mens-robot-interacties. Hierbij hebben de wetenschappers een partner gevonden in data-analysespecialist SAS.

Op dit moment draaien de meeste robotontwikkelingen om de optimalisatie van een specifieke taak. De samenwerking tussen de mens en de robot blijft vaak onderbelicht, terwijl dat onderwerp wel kan zorgen voor betere aansluiting met de praktijk, en dus het succes van de implementatie bepaalt. Robovalley en SAS gaan gezamenlijk bepalen hoe data-analyse kan helpen bij de realisatie van – wat ze noemen – ‘symbiotische robotica’.

‘Tot nu toe is veel energie gestoken in de kernapplicatie: het zorgen dat de robot een probleem kan oplossen’, zegt Robovalley-directeur Jaimy Siebel. ‘Daarbij wordt veel data verzameld, onder meer afkomstig van de sensoren in de robots. Nu krijgen teams in Robovalley de mogelijkheid om die data te analyseren en te zorgen dat de robot gebruiksvriendelijker wordt. Dat is de eerste stap. Daarna zullen er nog heel wat stappen vereist zijn om de ambitie van symbiotische robotica te realiseren.’

SAS is al betrokken bij Project March, een Delfts studententeam dat een exoskelet voor dwarslaesiepatiënten ontwikkelt. Hier gaan de ontwikkelaars data-analyse inzetten om een terugkoppeling te realiseren van de robot naar de drager van het exoskelet. Dat moet zorgen voor intuïtievere en natuurlijkere bewegingen.