Robotvoetbalteam TUE bereidt zich in Portugal voor op WK
Behalve de mannen van Louis van Gaal strijden deze zomer in Brazilië ook voetbalrobots om de wereldtitel. In voorbereiding op dit WK, de Robocup, neemt het team van de Technische Universiteit Eindhoven volgende week deel aan de Portuguese Open. Ook dit jaar hebben de Eindhovense robots weer veel verbeteringen. Het mechanisme om de bal te controleren is krachtiger, de lobs zijn nauwkeuriger en de robots nemen slimmer beslissingen. Daarmee hoopt het team, dat in 2012 wereldkampioen werd, de vorig jaar verloren wereldtitel te heroveren.
De Portuguese Open is het enige Europese toernooi in 2014 voor de Middle Size League-voetbalrobots, de koningsklasse van Robocup. Het is de eerste krachtmeting van dit jaar voor het Eindhovense team. ‘Hier kunnen we zien of wij meer vooruit zijn gegaan dan onze concurrenten’, aldus teamleider Robin Soetens.

Een van de verbeteringen van dit jaar is de hogere precisie bij lobballen. Ook hebben de robots nu een krachtiger balbehandelingssysteem, waardoor ze de bal steviger vasthebben. Het TUE-team verloor vorig jaar de WK-finale van een Chinees team, onder meer doordat de Chinese robots vrij makkelijk de bal afpakten. Verder sleutelde het team aan de strategie. Soetens: ‘Voorheen twijfelden onze robots wanneer ze aan de bal waren te lang wat ze gingen doen. Daardoor kon de tegenstander de bal afpakken. We laten de robots nu verder vooruit denken, waardoor ze zekerder en sneller zijn in het kiezen van een actie.’
Een ander verbeterpunt is gebrek aan grip. Soetens: ‘De Chinezen konden ons vorig jaar gewoon wegduwen. Daarom krijgen onze robots vanaf het WK in juli nieuwe wielen, met meer grip. Ook testen we in Portugal een prototype van onze nieuwe robot. Die heeft vier in plaats van drie wielen en brengt daardoor meer pk’s op de grasmat, en hij staat steviger.’ Naar verwachting speelt het team vanaf volgend jaar met deze vierwielige robots.
Zoals elk jaar heeft de centrale Robocup-organisatie de regels aangescherpt, zodat deelnemers gedwongen zijn te innoveren. Voorheen mochten de menselijke teamcoaches totaal niet communiceren met de robots tijdens de wedstrijd. Vanaf dit jaar mag de teamcoach tijdens dode spelmomenten aanwijzingen geven, maar zonder dataverbinding. Dus bijvoorbeeld met bordjes of gebaren. Verder mogen dribbels niet langer zijn dan drie meter, en moet aan elke doelpoging een balaanname voorafgaan op de helft van de tegenstander. Dit om combinatiespel te bevorderen en afstandsschoten op goal te voorkomen.