Robottsunami

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Het begint al bijna een aloude discussie te worden: levert robotica banen op of kost het juist jobs? Pessimisten vrezen dat de mechanische arbeiders het werk van hun menselijke collega’s inpikken. Technofielen betogen dat er een scala aan nieuwe beroepen zal ontstaan, van designers tot onderhoudstechnici. De waarheid zal ongetwijfeld ergens in het midden liggen.

Recentelijk voegden twee Amerikaanse economen een nieuw hoofdstuk toe aan de tweestrijd. Daron Acemoglu van MIT en Pascual Restrepo van de Universiteit van Boston publiceerden een rapport over de effecten van het gebruik van industriële robots in de VS tussen 1990 en 2007. Een echt kwantitatief onderzoek op basis van praktijkdata dus en geen pamflet vol onderbuikgevoelens. Het tweetal heeft becijferd dat er in die periode 670 duizend Amerikaanse banen zijn verdwenen als gevolg van de invoering van robots, waarbij de maakindustrie de hardste klappen kreeg. Dat aantal zal waarschijnlijk alleen maar stijgen omdat de markt voor industriële robots omhoogschiet.

Volgens de analyse van Acemoglu en Restrepo zorgt een extra robot per duizend menselijke arbeidskrachten voor een verlies van ruim zes banen en een salarisvermindering van ongeveer een half procent. Een terugloop is natuurlijk geen verrassing, maar het duo ziet er in diezelfde periode nauwelijks banen bij komen om te compenseren voor dit verlies. Hoewel die toename er in de toekomst best zou kunnen komen, waarschuwen de twee economen dat er op kortere termijn grote groepen mensen werkeloos zullen worden, zonder duidelijk toekomstperspectief. Vooral laagopgeleiden zullen die dreun niet snel te boven zijn. Het probleem is dat de nieuwe banen niet alleen van een ander niveau zijn maar ook op een andere locatie opduiken. Het gevolg is dat sommige gebieden – in de VS bijvoorbeeld de zwaar gerobotiseerde auto-industrie rond Detroit – onevenredig zwaar zullen worden getroffen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.