Robots Staübli werken veilig samen met mensen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Met de TX2-robotserie en de CS9-controller opent Stäubli Robotics naar eigen zeggen een nieuwe dimensie in de samenwerking tussen mens en machine. De zesassige TX2-robots met CS9-controllers zijn gecertificeerd door Tüv en voldoen aan de meest strenge eisen van veiligheidscategorie Sil3-PLE. Om maximale veiligheid te garanderen wordt elke beweging van de robot gecontroleerd door sensoren. Dit impliceert het registreren van alle coördinaten, snelheid en versnelling van de robot in realtime. In het geval van de TX2-serie heeft Stäubli geopteerd voor veilig configureerbare I/O-modules en toegang tot realtime Ethernet-veldbussystemen zodat maximale veiligheid en compatibiliteit kan worden gegarandeerd. De robotserie beschikt over zes digitale veiligheidsencoders en een geïntegreerd veiligheidsbord die allebei door Tüv zijn gecertificeerd.

De nieuwe Safe Speed- en Safe Stop-functies laten ongekende samenwerking tussen mens en machine toe zonder de behoefte aan een hekwerk of ander afsluitingsmechanisme. Voor Safe Speed gebruikt de robot externe sensoren om te detecteren wanneer een persoon het werkgebied binnenkomt en reduceert automatisch de snelheid tot een veilig niveau. Het grote voordeel is dat de robot kan blijven functioneren op lagere snelheid en dat de noodstopprocedure niet onmiddellijk moet worden ingeschakeld waardoor er dus geen tijdrovende heropstart nodig is.

Als de operator te dichtbij komt, wordt de Safe Stop-functie geactiveerd. De robot vertraagt of schakelt volledig over op veilige modus. In dit geval worden alle vitale functies van de robot behouden zodat hij direct verder kan als de operator het werkgebied heeft verlaten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen