Robots onder water met elkaar laten praten

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Begin maart heeft een consortium onder leiding van TNO een Maritiem Innovatie Impuls Project (MIIP) in de wacht gesleept rondom communicatie onderwater. Het doel van het project is inzicht krijgen in de mogelijkheden voor de maritieme sector om aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen rond co√∂peratieve autonome robots. Het projectvoorstel ‚ÄėCooperative AUVs for offshore applications‚Äô werd door de beoordelingscommissie van de NML Innovation Council positief beoordeeld.

Volgens Maurits Huisman, die namens TNO de aanvraag heeft gecoördineerd, is het MIIP een aanzet tot het vormen van een groter consortium om deze onderzoeksvraag verder uit te diepen. TNO werkte op dit onderwerp al samen met S&T en Boskalis binnen het Swarms-project. Hierin wordt gewerkt aan robots die met draadloze datacommunicatie onder water samenwerken voor offshore toepassingen. Behalve de Swarms-partners bleken er in Nederland meerdere organisaties aan dit onderwerp te werken zoals RH Marine en de Hogeschool Rotterdam. TNO heeft deze initiatieven samengebracht. Gecombineerd vormen zij nu een consortium dat een maritieme innovatieprogramma in ons land van de grond tilt. Het bij elkaar brengen van de verschillende Nederlandse initiatieven rond deze toepassing zal leiden tot een betere synergie en zet ons land steviger op de internationale kaart, verwacht Huisman.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.