‘Robots leveren banen op’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Met 309 robots per tienduizend medewerkers is de robotdichtheid in Duitsland een van de hoogste van de wereld. Tegelijkertijd werkten er vorig jaar 44 miljoen mensen in Duitsland, het hoogste cijfer sinds de hereniging. De snelle verspreiding van industriële robots heeft geen effect gehad op de werkgelegenheid: nieuwe taken zijn gecreëerd voor de werknemers die moesten plaatsmaken voor machines. Dat zijn de conclusies van een onderzoek van het ZEW, het Duitse centrum voor Europees economieresearch, in opdracht van het Duitse ministerie van onderwijs en onderzoek.

‘De resultaten van de ZEW-studie over de arbeidsmarkt bevestigen wat we zien in leidende industriële landen wereldwijd’, aldus Junji Tsuda, president van de international robotfederatie IFR. ‘De modernisering van de productie schuift gevaarlijk, ongezond en monotoon werk naar de machines. In de ruime meerderheid van de gevallen worden slechts bepaalde delen van een baan geautomatiseerd en niet het volledige spectrum van het werk.’

In Duitsland heeft de opkomst van robotgebruik de werkgelegenheid met 1 procent laten groeien. Die ontwikkeling lijkt zich door te zetten. Het ZEW schat dat verdere automatisering en digitalisering in de industrie een groei zal genereren van 1,8 procent in 2021.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.