‘Robots in Benelux steeds veiliger’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De Robotics Association Benelux (Rab) heeft voor het eerst aan nagenoeg alle leden zijn veiligheidskeurmerk uitgereikt. De bedrijven kregen het Robotics Safety Mark omdat ze werken volgens de veiligheidsnormen die de Rab heeft opgesteld. Het Robotics Safety Mark is wereldwijd het eerste veiligheidskeurmerk voor de robotica-industrie.

Een onafhankelijke auditor toetste de bedrijven op de toepassing van de machinerichtlijnen en –normen. ’Op deze manier laten we zien dat de branche van industriële robots volwassen is geworden‘, aldus Rab-voorzitter Fred van Bokhorst. ’De branche heeft de kwaliteit op het gebied van veiligheid bewezen.‘

De Rab is een branchevereniging die zich inzet voor het verbeteren van het imago en de toepassing van industriële robots. Vooral veiligheid staat hoog in het vaandel. Bij de oprichting in 2007 constateerde de associatie dat enkele ondernemers robotinstallaties relatief goedkoop aanboden en dus bespaarden op fundamentele veiligheidsmaatregelen. Ze investeerde daarom in een keurmerk. Samen met een onafhankelijk technisch adviesbureau stelde de Rab een serie requirements op. Die toetsen de handhaving van de bestaande (en vanaf eind 2009 nieuwe) machinerichtlijnen en -normen zoals CD/TR, EN, Iso, Nen, PL en Sil. Het keurmerk is twee jaar geldig, daarna wordt het bedrijf opnieuw getoetst.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.