Robotmarkt rondt kaap van 100 duizend machines in 2010

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Dit jaar zullen er meer dan honderdduizend industriële robots verkocht worden. Dat voorspelt de International Federation for Robotics (IFR). ’Deze groeiende vraag naar industriële robots na de inzinking van 2009 overtreft al onze verwachtingen‘, zegt IFR-directeur Åke Lindqvist. ’Tijdens de Automotica-beurs in juni hadden we nooit gedacht dat we dit resultaat binnen een paar maanden konden bereiken. We rekenden pas op dit verkoopscijfer voor 2013.‘

In de eerste negen maanden van 2010 is de verkoop van industriële robots verdubbeld in vergelijking van dezelfde periode vorig jaar. De IFR draagt drie redenen aan voor deze spectaculaire stijging: een wereldwijd groeiende vraag om milieuvriendelijke productie en producten, de noodzaak om de productiviteit te verhogen en de strijd om marktaandeel in de snel groeiende consumentenmarkten. ’We denken bovendien dat de opgehoopte noodzaak voor robotautomatisering een rol heeft gespeeld na het extreem lage investeringsniveau tijdens de crisisperiode‘, voegt Lindqvist toe.

De belangrijkste motoren achter de groeiende robotindustrie zijn de autofabrikanten en de elektronicaproducenten. Ook uit de plasticindustrie komen steeds meer robotbestellingen. De trend richting lichtgewichte producten zorgt voor een substantiële groei in plastic voor auto‘s, huizen en verpakkingen. Plastics vinden ook steeds meer hun weg in elektronica en de medische wereld. De metaalindustrie en leveranciers van auto-onderdelen beginnen ook weer te investeren in robotica.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.