Roboticaonderzoek TU Delft gebundeld in nieuw instituut

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In januari is de aftrap van het TU Delft Robotics Institute. In het instituut bundelt de Delftse universiteit al haar onderzoek op het gebied van robotica. ’De wetenschappelijke uitdaging van het robotica-instituut is het laten samenwerken van robot en mens in ongestructureerde, échte omgevingen‘, legt oprichter Robert Babuska uit. ’We hebben een drietal thema‘s gekozen: robotzwermen, robots voor werknemers en interactieve robots. Het instituut gaat dus bijvoorbeeld niet over de klassieke industriële robots.‘ Zes Delftse faculteiten en vijftien leerstoelen nemen deel aan het Delftse robotica-instituut. Met deze bundeling van krachten plaatst de TU Delft zich in het leidend segment van robotonderzoek, aldus Babuska.

Het eerste thema, robotzwermen, gaat over relatief simpele robots die gezamenlijk complexe taken kunnen uitvoeren zoals observeren, meten en data verzenden. Het tweede thema is robots voor werknemers en betreft robots die taken kunnen uitvoeren voor, of samen met mensen in een menselijke productieomgeving. Interactieve robots ten slotte zijn robots die op fysiek of sociaal/cognitief niveau kunnen samenwerken en interacteren met mensen.

Babuska: ’Het unieke van de TU Delft is dat zowel de harde robotwetenschappen – mechatronica, embedded systemen, controle, AI – als de zachte robotwetenschappen – mens-machine-interactie, gebruikersinteractie, architectuur, ethiek en design – prominent aanwezig zijn. Door het verbinden van deze disciplines in één instituut kan de uitdaging op systeemniveau worden benaderd. Het eindresultaat moet een betrouwbaar, gebruikersgericht en geaccepteerd robotsysteem zijn.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.