Robothandschoen kan patiënten thuis laten revalideren

Leestijd: 1 minuut

Na vier jaar onderzoek concludeert het Script-consortium, met onder meer projectpartners UT, Roessingh R&D en Moog, dat een robothandschoen een interessante optie is voor thuisrevalidatie. Het team is nu op zoek naar financiering voor een commerciële versie. Ook denkt het aan een vervolgproject.

Script mikt op het verbeteren van de resultaten voor hand- en polsrevalidatie voor beroertepatiënten, met name wanneer de therapie al is afgelopen. Daarvoor meet de handschoen alle bewegingen en stuurt deze door een computer, waardoor de patiënt zijn oefeningen in de vorm van een serieus game thuis kan doen. Ook kunnen de vorderingen op afstand gevolgd worden door een therapeut.

Het consortium heeft een tweetal proefversies ontwikkeld van een handschoen die de patiënt helpt om de hand te openen, een actief geactueerde en een passieve uitvoering. In beide versies zijn de krachten instelbaar. De handschoenen werden uitgeprobeerd bij dertig beroertepatiënten. Die bleken gemiddeld honderd uur per week te oefenen met het apparaat. Zij lieten lichte verbeteringen van de hand- en polsfunctie zien. Dat biedt voldoende aanknopingspunten om een vervolg te geven aan het project.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.