Roboteam Twente onthult zesde generatie voetbalrobots

Alexander Pil
15 juni 2022

Roboteam Twente, een studententeam van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool heeft een nieuwe generatie voetbalrobots onthuld. Het team werkt sinds september 2021 aan het verbeteren en innoveren van de voetbalrobots. ‘Ik ben trots op wat we hebben neergezet als team dit jaar, we hebben een stabiele basis weten te leggen voor toekomstige teams’, zegt teammanager Anne van Harten. Over een maand reist het team met de robots af naar Thailand om daar mee te doen aan het WK robotvoetbal.

Door de modulaire opzet van zijn voetballers hoopt Roboteam Twente goed te scoren op het WK.

De hoofdfocus van de verandering dit jaar ligt op het modulair maken van de robots. Dit zorgt ervoor dat een probleem sneller kan worden gediagnosticeerd en verholpen, wat cruciaal is tijdens een wedstrijd. Een onderdeel vervangen kostte eerder tot vijftien minuten, met het nieuwe design is dit teruggedrongen naar een minuut. Daarnaast zijn de robots, door middel van een nieuwe demping, in staat om de bal beter aan te nemen en bij zich te houden.

Ook op softwarevlak zijn flinke stappen gemaakt naar aanloop van het WK. De artificial intelligence die de robots aanstuurt, kan nu voorspellen waar de robots van de tegenstanders zullen zijn in de toekomst en daarop het pad van de robot aanpassen. Hierdoor anticiperen de robots beter op de tegenstanders en bewegen ze efficiënter over het veld.

WK

Van 11 tot 17 juli vindt de Robocup, het wereldkampioenschap robotvoetbal, plaats in Bangkok. Roboteam Twente is het enige Nederlandse team dat meedoet aan de small size league van de RoboCup. Deze league is gefocust op het laten samenwerken en controleren van meerdere robots. Het doel van de Robocup is om in 2050 een menselijk voetbalteam te verslaan met een autonoom robotvoetbalteam.