Robotdichtheid wereldwijd bijna verdubbeld

Alexander Pil
14 december 2021

Het gebruik van industriële robots in fabrieken over de hele wereld versnelt in hoog tempo: 126 robots per tienduizend werknemers is de nieuwe wereldwijd gemiddelde robotdichtheid in de maakindustrie – bijna het dubbele van het aantal vijf jaar geleden (2015: 66 eenheden). Dit blijkt uit het World Robot Report 2021 van internationale robotfederatie IFR. De top vijf van meest geautomatiseerde landen ter wereld bestaat uit Zuid-Korea, Singapore, Japan, Duitsland en Zweden.

‘De robotdichtheid is de barometer om de mate van automatisering in de maakindustrie over de hele wereld te volgen’, zegt IFR-voorzitter Milton Guerry. Nederland staat met een robotdichtheid van 209 op tienduizend werknemers op een dertiende plaats. België/Luxemburg staat met 221 een plaatsje hoger.

De robotdichtheid in China ontwikkelt zicht het meest dynamisch: door de aanzienlijke groei van robotinstallaties is de dichtheid gestegen van 49 eenheden in 2015 tot 246 eenheden in 2020. Tegenwoordig staat China’s robotdichtheid op de negende plaats wereldwijd vergeleken met de 25ste vijf jaren geleden.

De robotdichtheid in Zuid-Korea is al jarenlang verreweg het grootst. Het land overschrijdt het wereldwijde gemiddelde zevenmaal (932 eenheden per tienduizend werknemers). De robotdichtheid nam sinds 2015 met gemiddeld 10 procent per jaar toe. Met zijn wereldwijd erkende elektronica- en auto-industrieën draait de Koreaanse economie op de twee grootste afzetgebieden voor industriële robots.

Als het enige G7-land heeft het Verenigd Koninkrijk met 101 eenheden een robotdichtheid onder het wereldgemiddelde. Vijf jaar geleden was de Britse robotdichtheid 71 eenheden. De uittocht van buitenlandse arbeidskrachten na de Brexit verhoogde de vraag naar robots in 2020. Deze situatie zal naar verwachting in de nabije toekomst de overhand hebben. De modernisering van de Britse maakindustrie zal ook worden gestimuleerd door massale fiscale prikkels zoals de ‘super-aftrek’: vanaf april 2021 tot maart 2023 kunnen bedrijven aanspraak maken op 130 procent aftrek voor investeringen in machines en installaties.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!