Robotdichtheid wereldwijd bijna verdubbeld

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het gebruik van industriële robots in fabrieken over de hele wereld versnelt in hoog tempo: 126 robots per tienduizend werknemers is de nieuwe wereldwijd gemiddelde robotdichtheid in de maakindustrie – bijna het dubbele van het aantal vijf jaar geleden (2015: 66 eenheden). Dit blijkt uit het World Robot Report 2021 van internationale robotfederatie IFR. De top vijf van meest geautomatiseerde landen ter wereld bestaat uit Zuid-Korea, Singapore, Japan, Duitsland en Zweden.

‘De robotdichtheid is de barometer om de mate van automatisering in de maakindustrie over de hele wereld te volgen’, zegt IFR-voorzitter Milton Guerry. Nederland staat met een robotdichtheid van 209 op tienduizend werknemers op een dertiende plaats. België/Luxemburg staat met 221 een plaatsje hoger.

De robotdichtheid in China ontwikkelt zicht het meest dynamisch: door de aanzienlijke groei van robotinstallaties is de dichtheid gestegen van 49 eenheden in 2015 tot 246 eenheden in 2020. Tegenwoordig staat China’s robotdichtheid op de negende plaats wereldwijd vergeleken met de 25ste vijf jaren geleden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen