Robotdichtheid VS naar nieuw record

Alexander Pil
8 april 2019

De robotverkoop in de VS heeft een nieuwe hoogtepunt bereikt. In 2018 gingen er bijna 38 duizend stuks over de toonbank. Dat meldt branchevereniging IFR. Het is al het achtste jaar op rij dat de Amerikaanse verkoop stijgt. De robotdichtheid in de Amerikaanse maakindustrie is inmiddels twee keer zo hoog als in de Chinese.

De grootste groeiers zijn de voedingsmiddelenindustrie (+64 procent) en de chemische en plasticsector (+30 procent). Qua marktaandeel voert de automotive nog altijd de boventoon. Onderdelenleveranciers zijn daar verantwoordelijk voor twee derde van de robotinstallaties. Vorig jaar investeerden ze 9 procent meer in robots. De autofabrikanten kochten opvallend genoeg minder robot (-26 procent)

De elektronica-industrie is de tweede grootste afnemer, met een markaandeel van 18 procent. Tussen 2013 en 2018 groeide het aantal robotinstallaties met gemiddeld 15 procent per jaar. Afgelopen jaar bedroeg de groei zo’n 2 procent en werden er zo’n 6700 robots verkocht. Nieuwe ontwikkelingen zijn er door de opening van nieuwe fabrieken voor lithiumionbatterijen, chips en sensoren die de komende jaren op de planning staan.