Robotdichtheid groeit wereldwijd, Nederland twaalfde

Alexander Pil
8 februari 2018

De automatiseringsgraad van productie blijft versnellen: per tienduizend medewerkers in de maakindustrie waren er in 2016 gemiddeld 74 robots actief. In 2015 lag dat niveau nog op 66. Dat blijkt uit een onderzoek van robotfederatie IFR.

‘De robotdichtheid is een uitstekende maat om de automatiseringsgraad van landen te vergelijken’, zegt IFR-president Junji Tsuda. ‘Door het grote aantal robotinstallaties in Azië de afgelopen jaren, haalt die regio de hoogste groeisnelheid. Tussen 2010 en 2016 bedroeg de gemiddelde jaarlijkse groei van de robotdichtheid daar 9 procent. In Noord-Amerika was dat 7 procent en in Europa 5 procent.’

Nederland is twaalfde op de wereldranglijst voor robotdichtheid.

Zuid-Korea heeft met afstand de hoogste robotdichtheid. Per tienduizend medewerkers draaien er 631 industriële robots. Nummer twee is Singapore (488), nummer drie Duitsland (309). België en Nederland staan respectievelijk op de 9de en 12de positie met een dichtheid van 184 en 153 robots.

Opvallend zijn de posities van Frankrijk en Groot-Brittannië. De Franse maakindustrie haalt een dichtheid van 132 en bekleedt daarmee de achttiende plek, achter onder meer Slovenië en Slowakije. De Britten komen met een dichtheid van 71 niet eens aan het gemiddelde en staan om plek 22. In beide landen lopen verschillende initiatieven om de nationale maakindustrie een boost te geven.

China is zoals zo vaak de meest dynamische markt. Tussen 2013 en 2016 steeg de dichtheid van 25 naar 68 eenheden. Daarmee staat het land net achter Groot-Brittannië op de 23ste positie. De Chinese overheid heeft grote plannen en wil in 2020 in de top tien van meest geautomatiseerde landen staan. Verder is het doel om in dat jaar honderdduizend robots van Chinees fabricaat te verkopen. In 2017 lag dat cijfer nog op 27 duizend.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!