Robotcollega verlaagt werkdruk in zorg
Het Eindhovense Bright Cape heeft, binnen een Europees EIT Digital-innovatieconsortium, een robotcollega ontwikkeld om de werkdruk in de zorg te verminderen en de zorgkwaliteit te borgen. Sara heet de collega, wat staat voor social & autonomous robotic health assistant. En ze werkt al in twee Nederlandse zorginstellingen. De eerste resultaten zijn zo goed dat Sara doorgaat als startup.

De vergrijzing stelt de Europese maatschappij voor uitdagingen. Het aantal ouderen en het aantal ouderen met (chronische) ziektes nemen toe terwijl tegelijkertijd zorginstanties en ziekenhuizen kampen met personeelstekorten en zware werkdruk. ‘In deze problematiek is het nodig om niet steeds maar harder te werken, maar juist slimmer’, zegt Emmy Rintjema, activity leader Sara van Bright Cape.
Sara is dit jaar als EIT Digital-innovatieactiviteit ontwikkeld binnen een consortium van EIT Digital-partners Bright Cape, Forum Virium Helsinki en GIM Robotics uit Finland, en Curamatik en de Technische Universität Berlin uit Duitsland. In 2020 gaat Sara verder als startup Sara, een spin-off van Bright Cape. ‘We geloven dat robots een grote bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidszorg. Ze kunnen samenwerken met zorgprofessionals en daardoor de werkdruk verlagen’, aldus Rintjema.
Dat dit werkt, blijkt uit een pilot bij Zorggroep Elde Maasduinen en bij een verpleeghuis in Finland die als testlocaties zijn betrokken bij de Sara-ontwikkeling. ‘Sara is nu nog in een prototype versie die we samen met woonzorgcentra aan het finetunen zijn. We bootsen het werk van een zorgprofessional na en testen de functionaliteiten.’ De resultaten van de pilot zijn uiterst positief, constateert Rintjema. ‘Professionals ervaren dat Sara inderdaad hun werkdruk kan verminderen. Zorgprofessionals zetten Sara aan het werk bij bewoners zodat zij de handen vrij hebben voor de zorg voor andere bewoners.’
De belangrijkste les is volgens Rintjema dat het systeem een ideale aanvulling kan zijn voor ouderen zorg en vooral voor mensen met dementie. De Sara-robots kunnen interacteren met de patiënten, zoals verhalen voorlezen, filmpjes laten zien, woordspelletjes doen of muziek voordragen. Ook kunnen ze met de zorg cliënten eenvoudige conditie bevorderende oefeningen doen. ‘Mentale en fysieke stimulatie heeft een positief effect op het vertragen van het ziekteproces van dementie’, weet Rintjema.
Sara richt zich in eerste instantie op de Nederlandse zorgmarkt. Aangezien Bright Cape volgend jaar zelf de Britse markt opgaat, krijgt Sara dan een Engelstalig zusje. Daarna kan de Sara-familie uitbreiden naar Duitsland en Finland, de landen waar de consortium partners zitten. De focus ligt nu vooral op de ouderenzorg. Die kan in de toekomst uitbreiden naar de ziekenhuiszorg. Maar eerst: ‘We willen de interactie vloeiender maken en we willen onderzoeken of en hoe we Sara zelfstandig kunnen laten bewegen’, zegt Rintjema.