Robotbewegingen zonder kabels en fysiek contact

Jeroen de Boeij, Helm Jansen en Nelis van Lierop zijn gepromoveerd binnen de groepen Electromechanics and Power Electronics (EPE, w3.ele.tue.nl/nl/epe) en Control Systems (CS, w3.ele.tue.nl/nl/cs) van de faculteit Elektrotechniek aan de TU Eindhoven. Het promotieonderzoek van Michal Gajdusek loopt daar nog. De projectfinanciering komt van het IOP Elektromagnetische Vermogenstechnologie (Senternovem, EZ). Meer informatie en een video van de opstelling is te vinden op www.deboeij.com.

Leestijd: 10 minuten

Lagers en kabels naar bewegende delen in machines zijn een beperking voor de snelheid, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Om dit te omzeilen, is een combinatie nodig van drie contactloze technieken: magnetische lagering, contactloze energieoverdracht en draadloze regeltechniek. Op de TU in Eindhoven staat sinds enkele maanden een opstelling die deze technieken samen laat werken in één machine.

Op de Technische Universiteit Eindhoven vliegt sinds kort een robot rond. Het systeem bestaat uit een platform van zwevende magneten met daarop een robot of manipulator. Het geheel zweeft enkele millimeters boven een matrix van spoelen op een vaste ondergrond. De stromen in de spoelen samen met het veld van de permanente magneten leveren de krachten en koppels die nodig zijn om de planaire actuator te laten zweven en bewegen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen