Robot schiet gieterijen te hulp

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Een nieuwe schroef voor je boot bestellen kost meestal tijd en dus geld. Meestal moet er een speciaal model en vervolgens een mal worden gefabriceerd. Het Fraunhofer Institut für Fabrikbetrieb und –automatisierung (IFF) heeft een robot ontwikkeld om daarbij te helpen. Gieterijen kunnen die ook inzetten voor andere grote producten, zoals gas- en windturbines.

’De robots produceren de mallen, de meest arbeidsintensieve stappen in het productieproces, tot wel een derde goedkoper‘, zegt Torsten Felsch van het Fraunhofer IFF. Een deel van de tijdwinst komt voort uit het overslaan van de modellen. De robots maken de mallen direct uit een blok. Deze methode is echter niet geschikt voor productie in grotere oplagen. Daarom kunnen de robots óók modellen uit een speciaal schuim maken, waar vervolgens mallen mee worden gevormd. Mallen gaan in de regel kapot bij het gieten, vandaar de behoefte om deze geautomatiseerd te kunnen maken.

Helemaal gereed voor de commercie zijn de robots nog niet. Het IFF schat dat ze over twee jaar de werknemers in gieterijen ondersteunen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.