Robot Operating System op de fabrieksvloer

Wilco Bonestroo is senior onderzoeker bij het lectoraat Mechatronica van hogeschool Saxion in Enschede. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van software-engineering en embedded systemen. Momenteel richt hij zich op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence en advanced perception voor industriële toepassingen.

Leestijd: 5 minuten

Op de Roscon-conferentie afgelopen september heeft Microsoft een experimentele versie van Ros voor Windows gereleaset. Traditioneel werkt dat robotbesturingssysteem alleen op Linux, dus hiermee is het toegankelijk geworden voor een grote nieuwe groep gebruikers. Saxion-onderzoeker Wilco Bonestroo vertelt op basis van praktijkervaringen over de mogelijkheden van Ros voor de industrie.

Traditioneel worden robots ingezet voor repeterende taken en voor massaproductie. Het programmeren van een robot kost tijd en is kostbaar, maar door de grote serie is die investering acceptabel. Robots zouden echter ook voor kleinere series of voor complexere taken kunnen worden gebruikt. We zien hier twee uitdagingen: de uit te voeren taken en de software worden complexer én de systemen moeten in een kortere tijd worden ontwikkeld. Dat vraagt om een andere engineeringbenadering.

Om de ontwikkeling van software voor robots te versnellen, is het Robot Operating System bedacht. Ros is een platform met functionaliteit voor robotapplicaties. In Mechatronica&Machinebouw werd al in 2013(!) de potentie van Ros beschreven. Vergeleken bij de stormachtige ontwikkelingen en acceptatie in robotonderzoek en servicerobots verloopt de acceptatie in de industrie een stuk voorzichtiger. Inmiddels heeft een aantal grote bedrijven zoals ABB, Microsoft, Universal Robots en Yaskawa zich aangesloten bij het Ros Industrial Consortium. Andere grote bedrijven zoals Adept, Fanuc en Kuka hebben dat nog niet gedaan, maar er zijn wel Ros-drivers beschikbaar voor hun hardware. Onder eindgebruikers zien we vooral grote bedrijven zoals Airbus, Boeing, BMW en Bosch die zich op Ros richten. Veel kleinere bedrijven zijn zelfs helemaal niet op de hoogte van de mogelijkheden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.