Robot ontvangt gasten in Hampshire-hotels

Alexander Pil
28 april 2016

De Hampshire-hotels in Amsterdam en Rotterdam hebben een hotelrobot in dienst genomen. Voor het eerst wordt een niet-menselijke medewerker in een Nederlands hotel ingezet. De humanoïde robot Hugo is gebaseerd op de Nao van het Franse Aldebaran en wordt ter verrijking van de gastbeleving onder andere ingezet als conciërge en baliemedewerker.

Hugo spreekt negentien talen, beschikt over twee camera’s en software voor gezichtsherkenning om gasten tot zes maanden lang te herinneren. De 57 centimeter grote robot begroet bezoekers die het hotel bezoeken en kan een aantal taken van het receptiepersoneel uitvoeren, zoals het overhandigen van sleutelkaarten. Hugo vertelt gasten hoe ze met de tram bij een museum kunnen komen of wat de taxi naar Schiphol kost. De robot kan kinderen vermaken in de lobby, maar ook vergaderingen begeleiden of een powerpointpresentatie geven.

Hugo is uitgerust met een accu, vier microfoons, twee luidsprekers, ledverlichting en een spraaksysteem. De robot heeft een Linux-besturingssysteem en in het hoofd en de romp zit een processor. Beelden die de twee camera’s in het hoofdje van de robot registreren zijn zichtbaar op de laptop van een Hampshire-collega. Wanneer een gast van het hotel zich tot de robot wendt met een vraag waarvan het antwoord niet voorgeprogrammeerd is, dan kan de medewerker het antwoord typen dat door Hugo zal worden uitgesproken.