Robot kan elke verpakking aan
In de Bavaria-brouwerij in Lieshout palletiseert een nieuwe installatie zo’n honderdduizend bierblikjes per uur in elke denkbare combinatie. Een veeleisende taak die alleen dankzij vergaande automatisering rendabel kan worden uitgevoerd.
In Lieshout staat de op twee na grootste brouwerij van Nederland. Bavaria brouwt er jaarlijks rond de zes miljoen hectoliter bier. Maar het brouwen is slechts één kant van de medaille. De hoogtechnologische interne logistiek die nodig is om deze grote hoeveelheden bier in het blikje en vervolgens op een pallet te krijgen, is hier onlosmakelijk mee verbonden. Flexibiliteit is daarbij van wezenlijk belang. Naargelang de vraag moet de brouwerij snel kunnen omschakelen van bijvoorbeeld trays van 24 blikjes naar shrinkpacks van vier.

Als het bij Bavaria gaat om automatiseringsprojecten voor picking, packing en palletisering (PPP), doet het bedrijf bij voorkeur een beroep op de Nederlandse systeemintegrator Robertpack. Deze producent van installaties heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in PPP-oplossingen voor de drankenindustrie en heeft al heel wat projecten bij Bavaria succesvol voltooid. Zo ook de nieuwe palletiseerinstallatie in Lieshout.
Drankblikjes hebben allemaal dezelfde diameter, maar verschillende hoogtes voor verpakkingen van 0,33, 0,4 of 0,5 liter. Ze worden in folieverpakkingen met vier, zes, acht, twaalf, achttien, vierentwintig of dertig stuks aangevoerd richting de PPP-installatie. Dirk Franken, directeur van Robertpack, vat samen hoe veeleisend de taakstelling was: ‘De installatie moet een honderdduizendtal blikjes in tachtig verschillende varianten kunnen verwerken en dat nagenoeg zonder aanpassingen aan het producttransport en de palletiseergrijper. Eén ding was van meet af aan duidelijk: de oplossing kon alleen liggen in het consequente gebruik van robots.’

Het bedrijf koos uiteindelijk voor een systeem met twee stappen. Eerst worden de verpakkingseenheden op banden naar een tussenstation gestuurd met vier Motoman-robots. Die verdelen ze, afhankelijk van de variant, over drie, zes of negen banden om ze naar een van de drie palletiseerstations te vervoeren; elk station kan dus een groep van drie banden aan. Daar aangekomen stapelt een vierassige Motoman MPL160 de verpakkingen in recordtempo op de pallet. Voor verpakkingsvarianten waarbij een kartonnen vel tussen de afzonderlijke lagen moet worden geplaatst, worden de grote Motoman-palletiseerders bijgestaan door een kleinere MPL80-palletiseerrobot.
Het is geen toeval dat er uitsluitend Motoman-robots worden gebruikt voor de installatie, die in een drieploegenstelsel de klok rond werkt. Bavaria werkt al meer dan twintig jaar met dit model en Robertpack kan ondertussen lezen en schrijven met deze machines. ‘Met de Motoman-robots bereiken we een proceszekerheid van honderd procent; de robots verwerken elke verpakkingseenheid. Er is dan ook geen station aanwezig waar niet-verwerkte verpakkingen naartoe worden gesluisd’, vertelt Franken.
Stilstand
In extreme gevallen moet de installatie meerdere keren per dag worden omgesteld. Een belangrijke troef hierin is de grijperconstructie van de palletiseerrobot. Een slimme constructie met mechanische en pneumatische onderdelen zorgt ervoor dat een enkele grijper elke verpakkingsvariant kan verwerken en altijd 72 blikjes tegelijk optilt. Bij de verwerking van 4-packs moet de robot dus achttien verpakkingseenheden tegelijkertijd vastpakken. Doordat deze grijpers nooit verwisseld worden, wordt heel wat tijd bespaard.
Operators zijn geen engineers, dus er is ook goed nagedacht over het bedieningsgemak. Kleurenbeeldschermen met een goede grafische weergave helpen hierbij. De bediener kiest via het bedieningspaneel simpelweg de benodigde variant, en de aanpassing wordt in de hele keten doorgevoerd.

De constructie heeft nog een ander belangrijk voordeel dat volgens Franken niet onvermeld mag blijven: ‘De installatie is uitermate storingsbestendig. Indien bijvoorbeeld bij een palletiseerstation een storing optreedt door een foute verpakking, dan wordt dit meteen onderkend en sturen de verdeelrobots de drankblikjes alleen nog naar de twee palletiseerstations die naar behoren functioneren. De installatie werkt dan met iets verminderde capaciteit tot de storing is verholpen, maar een volledige stilstand van de installatie wordt vermeden.’
Het consequente en algemene gebruik van robots biedt dus een volautomatische oplossing waarmee Bavaria een groot spectrum aan verpakkingen met een enkele installatie kan verwerken. Investeringen in aparte installaties voor verschillende verpakkingsvormen zijn daarmee niet nodig.
Ralf Högel is freelance journalist.