Roboned Swot-analyseert Nederlandse robotmarkt

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

Brancheorganisatie Roboned werkt aan een roadmap voor de Nederlandse robotgemeenschap. De eerste stap is een Swot-analyse. Sterktes en opportuniteiten zijn er genoeg.

Het Nederlandse roboticaplatform Roboned heeft een Swot-analyse gemaakt van het Nederlandse robotlandschap. Het verdeelde de markt eerst in segmenten en koos vervolgens vijf clusters waar het veel potentie ziet. De strategische agenda die Roboned daarna opstelde, legt de nadruk op die gebieden: agro & food, care (gezondheidszorg), cure (medische systemen), consumentenrobots en industriële robots. ’Omdat robots zo veel verschillende toepassingsgebieden hebben, leek het ons verstandig om een opsplitsing te maken in clusters. Zo houd je overzicht‘, zegt Roboned-voorzitter en UT-hoogleraar Stefano Stramigioli. ’Dat moesten er niet te veel worden want anders is het niet meer te managen. De keuze voor deze vijf wil niet zeggen dat we in Nederland andere gebieden gewoon kunnen vergeten. Je weet immers nooit van tevoren waar ze het ei van Columbus vinden. We moeten alle opties dus openhouden.‘

Tijdens de Roboned Conference eind april lanceerde Roboned nog een zesde cluster, namelijk professionele diensten. Stramigioli: ’Dat ligt eigenlijk een niveau hoger dan de andere sectoren. In een eerste analyse hadden we agro & food en cure al onder de vlag van professional services geschaard. Er is echter nog veel meer dat onder die noemer valt. Denk aan constructie, defensie en veiligheid, infrastructuur, en onderhoud en inspectie. We hebben besloten voor al die terreinen ook een commissie in het leven te roepen.‘ In het conceptrapport ’Dutch robotics analysis‘ dat Roboned nu heeft opgesteld, is nog geen hoofdstuk ingeruimd voor professionele diensten, maar van de andere sectoren zijn Swot-analyses gemaakt. Die input combineerde het roboticaplatform tot een analyse van de hele markt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.