Robocup vandaag van start; plan uw bezoek

Alexander Pil
26 juni 2013

Op de Robocup 2013 in Eindhoven is natuurlijk op elk moment van de dag genoeg te zien en te beleven. Wie alleen de absolute hoogtepunten wil meepikken, kan het beste op deze tijdstippen naar het Indoor-Sportcentrum in Eindhoven komen. Een overzicht van alle publiekstrekkers van elke toernooidag.

Woensdag

De aftrap van de Robocup 2013 is woensdag om 9 uur. De bal rolt voornamelijk bij de Humanoid League, met voetballende robots die een menselijke vorm hebben. Rond 16 uur gaat de @Home League van start, waarin zorgrobots huishoudelijke taken uitvoeren. Onder meer Amigo van de TU Eindhoven zal zich presenteren. In de Middle Size League, de ’koningsklasse‘ van de Robocup 2013, beginnen om 14 uur demonstratiewedstrijden ter voorbereiding op de officiële wedstrijden, die op donderdag zullen beginnen. Bij deze wedstrijden zal een commentator live verslag doen en na afloop van de wedstrijden vragen beantwoorden uit het publiek.

Donderdag

In de @Home League zullen zorgrobots door het publiek lopen. In de follow me-test zullen de robots hun eigenaar moeten volgen. De uitdaging is extra groot omdat deze test buiten de arena zal plaatsvinden. In de Middle Size League beginnen de poulewedstrijden. De eerste wedstrijd begint om 9 uur ‘s morgens, de laatste om ongeveer 18 uur ‘s avonds. De wedstrijden zullen de hele dag door plaatsvinden en min of meer op elkaar aansluiten. Tech United, het enige Nederlandse team dat in deze klasse meedoet, zal om 9 uur, 12 uur, 15 uur en 18 uur spelen.

Vrijdag

Het hoogtepunt van de vrijdag is het bezoek van koningin Maxima aan de Robocup. Om 13 uur zal zij onder meer een demonstratie bijwonen van de Amigo. Daarnaast vindt op vrijdag de Rescue League plaats. In deze klasse zullen robots zelfstandig zoeken naar slachtoffers in een moeilijk begaanbare ruimte en hun locatie doorgeven aan een basisstation. De wedstrijden beginnen om 9 uur ‘s morgens en gaan tot 16 uur aaneengesloten door. Ook zijn er in de Middle Size League van 9 tot 18 uur wedstrijden in de poulefase.

Zaterdag

Om 9 uur beginnen in de Middle Size League de laatste poulewedstrijden. Rond 16 uur beginnen de wedstrijden voor de plaatsen 5 tot en met 10. In de @Home League is er onder meer een test in een restaurantsetting, die om 10 uur begint. Ook zullen er meerdere wedstrijden plaatsvinden in de Simulation League, waar de robots alleen op het beeldscherm bestaan en alles draait om kunstmatige intelligentie, zonder dat de teams zich druk hoeven te maken over de robots.

Zondag

In Middle Size League begint om 10 uur de eerste halve finale. Dezelfde morgen wordt de tweede halve finale gespeeld. Rond het middaguur wordt om de derde plaats gestreden, de grote finale begint om half 3. Om 12 uur begint in de @Home League de final challenge, waarna duidelijk zal worden wie deze competitie heeft gewonnen. Ook is vandaag de finale voor de Standard Platform League, waarin elk team met dezelfde robots speelt en alleen de software verschilt. Om 13 uur begint de finale van de snelle, kleine robots in de Small Size League.

Alle dagen

Wie niet naar het Indoor-Sportcentrum kan komen maar geen minuut van de Robocup 2013 wil missen, kan op elk moment van de dag het toernooi volgen via de live stream op robocuptv.nl.

Lees Mechatronica&Machinebouw 5 voor de technische achtergronden en nieuwste ontwikkelingen bij de Tech United-robots.