Rittal combineert koelen en verwarmen

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

De meest recente editie van Rittals Peltier-aggregaat koelt en verwarmt in één apparaat. De Rittal Thermoelectric Cooler (RTC) is met name geschikt voor de klimatisering van elektronica onder sterk wisselende omgevingstemperaturen.  Daarbij is niet alleen effectieve koeling gewenst, maar is het vaak ook nodig om warmte naar de behuizing toe te voeren. Dit voorkomt dat de temperatuur onder het gevaarlijke dauwpunt komt en houdt de elektronica ook inzetbaar bij lage temperaturen. Voor de meeste toepassingen heeft Rittal de optimale waardes al ingesteld in de fabriek, namelijk een drempelwaarde van 35 graden Celsius voor de koelfunctie en 5 graden Celsius voor de verwarmingsfunctie.

Om koelvermogens hoger dan 100 W per behuizing met de voordelen van de Peltier-techniek mogelijk te maken, zijn de RTC‘s in lengte- of dwarsrichting naadloos koppelbaar. In tegenstelling tot koelaggregaten met compressor is de helling van de RTC met Peltier-techniek niet van belang. Alleen om condens goed af te voeren, is de helling beperkt tot ongeveer 45 graden. Nieuw is dat elk apparaat in de standen stand-alone (fabrieksinstelling), master of slave kan werken. De master-RTC stuurt daarbij tot vier slaves aan. Hierdoor werken de koelaggregaten in overeenstemming met de koelstrategie van de master. Deze communiceert via een RJ45-interface met de door hem aangestuurde aggregaten.

De RTC heeft een intern geheugen waarin alle belangrijke bedrijfsgegevens zijn opgeslagen. Met de meegeleverde software kunnen de geheugens worden geanalyseerd en eventueel van nieuwe waardes voorzien. De RTC kan via een USB-interface op een laptop worden aangesloten. De toerentallen en belastingen van beide externe ventilatoren en de interne ventilator, alsook de omgevings- en binnentemperatuur van de behuizing worden getoond. Een bedrijfsurenteller registreert de waardes van de totale looptijd en van de koel- en verwarmingsfunctie. Een statusindicator informeert over de actuele status en toont eventueel fout- of alarmmeldingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen