Rise of the cobots

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Zijn robots jobkillers of de banenmotor van de nieuwe industrie? Het antwoord daarop is sterk afhankelijk van wie je het vraagt. Techsupporters zeggen dat de banen niet verdampen, maar verplaatsen. Robots zullen het saaie, zware werk doen waar mensen helemaal niet op zitten te wachten. Die banen zullen inderdaad verdwijnen. Maar er komen hoogwaardige jobs voor terug. VDL Nedcar geeft daar het goede voorbeeld. Sinds de overname van de autofabriek in Born is het personeelsbestand gegroeid naar zo’n 6500. Zonder de 1300 robots die daar werken, zou de werkgelegenheid nul zijn, verzekerde VDL-topman Willem van der Leegte onlangs in Nieuwsuur. En ING becijferde dat de Nederlandse technologische industrie tussen nu en 2030 zo’n 120 duizend nieuwe werknemers heeft. Kansen genoeg dus.

Aan de andere kant heb je de pessimisten (realisten?) die waarschuwen dat er onder de streep minder arbeidsplaatsen overblijven. Je hebt nu eenmaal minder robotontwikkelaars nodig dan magazijnmedewerkers. Bovendien is niet iedereen in de wieg gelegd voor dergelijk hoogopgeleid werk.

Feit is dat iedereen afgaat op een onderbuikgevoel. Factchecken is namelijk bijna ondoenlijk, want goede cijfers ontbreken, simpelweg omdat intelligente robots nog niet zo lang aan het werk zijn. Dit jaar zijn enkele goede rapporten verschenen. Helaas geven die ook geen duidelijkheid. De onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen of robots gunstig of ongunstig zijn voor de arbeidsmarkt. Wel is er consensus dat er een lichte verschuiving zal komen van laagopgeleid naar hoogopgeleid werk.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.