Rio Tinto gaat Canadese titaniummijn koolstofvrij maken en tegelijk scandium winnen

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Rio Tinto gaat bijna 550 miljoen euro investeren in zijn zeventig jaar oude Canadese titaniummijn in Sorel-Tracy, Quebec. Dat geld gaat vooral naar een fabriek met een nieuw proces voor de winning van titaniumoxide uit ilmenieterts. Dit zogenaamde BlueSmeltingproces reduceert de CO2-productie sterk en maakt ook de raffinage van scandium mogelijk. De Canadese overheid legt 165 miljoen euro bij (222 miljoen Canadese dollars).

Rio Tinto zegt een nieuwe technologie te hebben ontwikkeld voor de verwerking van ijzertitaanerts (ilmeniet, FeTiO3) tot hoogwaardig titaandioxide, staal en metaalpoeders. Bij dit BlueSmeltingproces komt twintig keer minder kooldioxide vrij dan bij het huidige procedé. De bouw van de demonstratiefabriek, met een capaciteit tot 40 duizend ton ilmenieterts per jaar, zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 worden voltooid.

Door zijn lage gewicht en sterkte wordt titanium steeds meer gebruikt in elektrische voertuigen, 3D-printing, de luchtvaart en hightech equipment. ASML gebruikt in zijn machines bijvoorbeeld titanium als basis voor de wafertafels in zijn lithoscanners. China produceert driekwart van het titanium dat op de markt komt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.