Rien Koster-prijs voor Hans Vermeulen
Enthousiaste, hardwerkende inspirator en teamspeler, die lofuitingen kreeg Hans Vermeulen van Rien Koster toen hij de prijs uitreikte die zijn naam draagt.
Vermeulen is senior principal architect EUV-optiek bij ASML, deeltijdhoogleraar aan de TU Eindhoven en trainer bij High Tech Institute. De prijs is ‘voor zijn onvermoeibare inzet om het vakgebied van de mechatronica en precisietechnologie uit te dragen en te vernieuwen’, aldus de Dutch Society for Precision Engineering (DSPE).

Vermeulen heeft een indrukwekkende staat van dienst in de precisiemechanica en mechatronica en het opleiden van een nieuwe generatie precisietechnologen. Na zijn promotie op precisiebewerking startte hij bij Philips CFT, waar hij ging werken aan halfgeleiderapparatuur, onder meer in de VS. In 2007, toen ASML de mechatronica-research naar zich toetrok, stapte hij over naar de lithofabrikant. Daar bekleedde hij diverse rollen binnen Development & Engineering (D&E) en Research. In 2015 werd hij aangesteld als deeltijdhoogleraar Mechatronic System Design bij Werktuigbouwkunde aan de TUE.
In zijn vak heeft Vermeulen aandacht voor de basis, de historie en hij heeft bovendien oog voor nieuwe ontwikkelingen. Lange tijd was hij voorzitter en trekker van de Nationale Werkgroep Mechatronica, bij Philips opgericht voor de verspreiding en bekendmaking van dat vakgebied.
Twee jaar geleden nam hij met de hoogleraren Just Herder van de TU Delft en Dannis Brouwer van de TU Twente het initiatief om een nieuw standaardwerk over constructieprincipes samen te stellen. Het betreft een update van het Duivels Prentenboek van Wim van der Hoek, dat de afgelopen jaren door verschillende toppers in het vakgebied werd bijgewerkt, ook door Koster. Het boek zal in 2025 verschijnen onder de titel Design Principles for Precision Mechatronics. Er is inmiddels ook een website live.
De jury noemde Vermeulen verder ‘een inspirator, niet alleen technisch’. Daarbij werd ook zijn persoonlijke inbreng benadrukt. Vermeulen is in staat om zijn team veel ruimte te geven om vooruit te komen.

De Rien Koster-prijs gaat tweejaarlijks naar een technicus die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt in de mechatronica en precisietechnologie. De jury hanteert de criteria: oeuvre, creativiteit, maatschappelijke en commerciële relevantie en professionele uitstraling. De winnaar is minimaal vijftien jaar in het vak werkzaam, brengt theorie in de praktijk, draagt bij aan de promotie van het vak en weet collega’s te enthousiasmeren. Hij/zij heeft bijzondere competentie en creativiteit getoond en aansprekende resultaten behaald, die intern en extern worden herkend en erkend. De Rien Koster-prijs bestaat uit een geldbedrag, beschikbaar gesteld door VDL ETG en een trofee die is gemaakt door leerlingen van de Leidse instrumentmakers School.