Rien Koster-prijs voor Hans van de Rijdt

Jessica Vermeer
18 november 2019

Tijdens de negentiende editie van de Precisiebeurs vorige week is de Rien Koster-prijs uitgereikt aan Hans van de Rijdt. Hij ontving de prijs voor zijn verdiensten als ontwikkelaar van multidisciplinaire en eenvoudige concepten voor hightechsystemen die goed scoren op maakbaarheid en kostprijs.

Hans van de Rijdt met het certificaat voor de Rien Koster-prijs 2019. De naamgever toont de bijbehorende trofee, die is gemaakt door leerlingen van de Leidse instrumentmakers School (LiS). Foto: Mikrocentrum

Van de Rijdt trad na zijn studie werktuigbouwkunde aan de HTS Eindhoven in dienst bij Philips CFT. In 1997 startte hij zijn eigen onderneming, Van de Rijdt Innovatie. Sindsdien werkt hij voor verschillende opdrachtgevers, waaronder Philips Healthcare, Sioux en NXP. Hij werkte het concept voor een nieuwe wafertafel van ASML uit en droeg bij aan het concept voor de aspergeoogstmachine van Cerescon.

De jury prijst het multidisciplinair systeemdenken van Van de Rijdt: ‘Tegelijkertijd houdt hij de maakbaarheid en kostprijs in de gaten. Bovendien komt hij meestal met meerdere opties, zodat opdrachtgevers iets te kiezen hebben, en zijn ontwerpen zijn vaak opvallend eenvoudig. Zijn inbreng leidt tot bruikbare, verkoopbare producten, waarvan de productie veel hoogwaardige werkgelegenheid oplevert. Tot slot paart hij een professionele uitstraling aan een bescheiden opstelling.’

De Rien Koster-prijs is bedoeld voor een mechatronicus/ontwerper die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied van de mechatronica en precisietechnologie. De jury onder voorzitterschap van Ton Peijnenburg beoordeelde op vier criteria: oeuvre, creativiteit, relevantie en professionele uitstraling. De prijs werd voor de achtste keer uitgereikt en werd uitgereikt door naamgever Rien Koster zelf.